
Αλλαγή ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), θέτοντας σε αποστρατεία τον μέχρι πρότινος Αρχηγό και επιλέγοντας ομόφωνα νέο επικεφαλής, με μακρά διοικητική και ευρωπαϊκή εμπειρία.
Με την υπ’ αριθμ. 26 απόφαση της συνεδρίασης της 23ης Μαρτίου 2026, η οποία κυρώθηκε με Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1614/Γ’/26-03-2026), το ΚΥΣΕΑ προχώρησε σε αλλαγή ηγεσίας στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Συγκεκριμένα, τέθηκε σε αποστρατεία ο Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς, ο οποίος τιμήθηκε για την προσφορά του με την απονομή του βαθμού του Ναυάρχου εν αποστρατεία και τον τίτλο του επί τιμή Αρχηγού, ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του.
Παράλληλα, το ΚΥΣΕΑ επέλεξε ομόφωνα ως νέο Αρχηγό τον Αντιναύαρχο Λ.Σ. Χρήστο Κοντορουχά, μέχρι πρότινος αρχαιότερο Υπαρχηγό του Σώματος.
Η επιλογή νέας ηγεσίας σε έναν από τους βασικούς επιχειρησιακούς πυλώνες της χώρας, όπως το Λιμενικό Σώμα, εντάσσεται στη γενικότερη διαδικασία ανανέωσης των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο Χρήστος Κοντορουχάς διαθέτει εκτενή εμπειρία τόσο σε επιχειρησιακές όσο και σε επιτελικές θέσεις. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εντάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα το 1997 και έκτοτε έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις, όπως στη Διεύθυνση Ναυτιλιακής Πολιτικής και στη Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διεθνή του εμπειρία, καθώς υπηρέτησε ως εθνικός εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ζητήματα θαλάσσιας πολιτικής και επιτήρησης, σε μια περίοδο που η διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων και των μεταναστευτικών ροών αποτελούσε κρίσιμο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επαγγελματική του πορεία περιλαμβάνει επίσης θέσεις ευθύνης σε επίπεδο συντονισμού και διοίκησης, ενώ από το 2025 κατείχε τη θέση του αρχαιότερου Υπαρχηγού του Λιμενικού Σώματος.
Η αλλαγή στην ηγεσία του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένων απαιτήσεων για τη θαλάσσια ασφάλεια, τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών και την προστασία των θαλάσσιων συνόρων, με το βάρος πλέον να μεταφέρεται στη νέα διοίκηση και την αποτελεσματική ανταπόκριση στις προκλήσεις της εποχής.

